Каталог віртуальних тімбілдинґів

--

Віртуальні тімбілдинґи почали набирати оберти за часів розвитку розподілених команд. Дуже просто і зрозуміло як будувати команду, коли всі знаходяться в межах однієї локації, офісу, кабінету. А які варіанти з командами, учасники яких заходяться в різних країнах та містах?

У 2020 році, коли почався карантин, я вирішила дослідити це питання. Адже volens nolens всі команди в SoftServe стали розподіленими. Як гарно сказала моя колега Марія Кучеренко — раніше в нас було десь 35 офісів у 9 країнах, але тепер в нас стало 9000 офісів по всьому світу (станом на сьогодні вже 10000). І я взялася за пошук альтернатив звичайним фізичним тімбілдинґам, щоб поділитися цією інформацією зі спільнотою Project Managers.

І тут я зрозуміла, що відповідь на це питання — справа не одного поста чи статті, адже варіантів дуже багато. А ще — було б чудово мати команду або напарника, з яким разом згуртувати всі знання і створити витяг саме того, що треба. На моє щастя, до мене звернулася Таня Радчук, частина Engagement & Culture (HR Marketing) команди, яка теж бачила цінність у створені чогось класного для компанії.

Разом ми і створили каталог віртуальних тімбілдинґів.

Що це за звір?

Почну з того, що в мене був в голові певний концепт того, чим проектним менеджерам було б зручно і цікаво користуватися. А саме: бути чіткі класифікації, зрозумілі формулювання, і однакова схема/формат викладання інформації. Без води. Ми почали з того, що просто збирали до купи всі ідеї для віртуальних тімбілдинґів. Далі вже вималювалися певні тренди.

Отже, разом з Танею ми прийшли до 6 категорій, в межах яких ми додали 7 валідних ідей:

  1. Starters — сюди ми додали ідеї айсбрейкерів. Основні риси: до 15 хвилин, доступність для будь-кого, навіть для новачків, які тільки долучилися до команди, і не знають про неї нічого. Завдяки такій розминці можна задати правильний настрій тімбілдингу чи навіть звичайній робочій командній зустрічі.
  2. Activities — тут всякі активності до 30 хвилин, які не мають духу змагань, але дозволяють вам краще вивчити свою команду і швидше влитися в неї. І, якщо ви Project Manager, швидше залучити нового колегу. Основна різниця між стартерами — більша тривалість і час на підготовку.
  3. Challenges — виклики, які створені для того, щоб мотивувати команду робити щось разом. Це класно згуртовує, коли ви маєте спільні цілі — проїхати загалом 1000 км за місяць на роверах, фіксуючи свої досягнення у мобільному застосунку, чи прочитати 10 книг всім юнітом на швидкість. Тут вже що кому більше подобається.
  4. Clubs — схоже на виклики, але без духу змагання. Для тих, хто хоче робити разом корисні штуки регулярно. Наприклад, скласти список локацій, які кожен з учасників команди відвідав, і ділитися враженнями про них (такий собі імпровізований клуб мандрівників). Тим більше, що поки немає великої змоги переміщатися по різних країнах.
  5. Games — ігри, що розраховані на годину часу команди і не потребують додаткового обладнання чи підготовки (але інколи все-таки вартує підготуватися). Тут в нас була і банальна Мафія і менш очевидні варіанти.
  6. Digital games — аналог настільних ігор, в які можна бавитися онлайн на сайтах, за допомогою додатків, тощо. Тут ми додали ідеї і платформи для підсилення вашого командного духу. Мати таку собі готову платформу — одночасно і перевага і недолік. Адже вона диктує свої правила.

Що всередині?

Поговоримо про начинку кожної активності. Тут ми зробили типовий опис, в якому одразу зазначені посиланнями всі інструменти, які ти можеш використати для підсилення свого віртуального тімбілдинґу. Ми всі знаємо, що в Zoom і Teams є багато класних інструментів, але як їх можна накласти на варіанти активностей? Ми забрали у спільноти потребу у вишукуванні інструментів, зібравши їх на окремих сторінках з детальним описом і скріншотами.

Плюс, ми додали кольорові маркери класифікатори:

  • тривалість (до 15 хвилин, до 30 хвилин, більше 1 години);
  • тема (навчальні, розважальні, тощо);
  • короткострокові чи довготривалі тощо.

Також окрема сторінка в нас присвячена ідеям тімбілдингів, розрахованим на великі команди (100 людей та більше). Тут 4 повноцінних сценарії, в які ми гармонійно вписали ідеї з каталогу, але більше наситили додатковими видами спільної діяльності. До прикладу: перегляд відео, дискусії, голосування, тощо. Все, що може якісно зайняти ваші великі команди і тримати їх у фокусі.

Далі — більше

Презентацію каталогу ми зробили у жовтні 2020 і з того часу його передивилося більше 4000 разів 1500 співробітників компанії (станом на середину травня 2021 року). Отже, ми зацікавили не тільки цільову аудиторію (Project Managers), а й інших наших колег, які цікавляться розбудови команди на віртуальному майданчику.

Також для привернення уваги компанії до каталогу ми з Танею створили захід, де розказали коротко про різні варіанти тімбілдингів з каталогу і показали як їх використовувати на практиці. Це були насичені 1,5 години разом з SoftServians, що завжди весело і надихаюче.

Ми тоді бавились у Jeopardy і Pictionary — digital game & activity. :)

Virtual team-building catalog — один з найулюбленіших моїх проектів 2020 року. Сьогодні я пишу про нього і досі відчуваю тепло, з яким він робився і промотувався.

Коротко про мене: я — PMO Community Manager і мій Medium існує для того, щоб писати про Community та Event Management. Тут також є трохи про маркетинг і досить багато про мій власний досвід і спостереження.

Мої контакти: Telegram (українською), LinkedIN (англійською), Facebook (українською).

--

--